Dort k druhým narozeninám

Holčičky mají za sebou dvě oslavy druhých narozenin a na obě jsem pekla dort. Ačkoli dort zní možná hrdě. Spíš dortíček. Správně jsem předpokládala, že se v obou případech objeví ještě něco sladkého od někoho jiného, tak jsem to nijak nepřeháněla s množstvím. Na první oslavu jsem připravila bezlepkový i bezmléčný (ne kvůli holkám, ale kvůli hostům) a druhá varianta už obsahovala i mléko. Oba byly výborné. Recepty najdete dál.



Recept #1: Bezlepkový a bezmléčný banánový dort


Jde v podstatě o recept ze stránek Bez pšenice (TADY) s tím rozdílem, že jsem se striktně vyhnula mléčným výrobkům. Práce je tak na 20 minut, pečení na 35 minut, chladnutí aspoň hodinka. Lepší je odleželý pár hodin. Podruhé bych ho rozkrojila uprostřed, potřela nějakým džemem a proložila kolečky banánu. Byl přeci jen poměrně málo sladký a trochu sušší. Uležením zvláčněl.
Suroviny:
  • ¾ hrnku hladké pohankové mouky
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 3 velké banány, čím hnědší, tím lepší
  • 3 lžíce medu
  • vnitřek vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • strouhaný kokos
Poleva:
  • tabulka hořké čokolády (60%)
  • lžíce kokosového oleje
  • plátkový kokos
Smíchala jsem sypké suroviny (mouku, sůl, sodu) a rozčvachtala ty ostatní do hladké kaše. Obojí jsem pak smíchala dohromady a s pomocí stěrky přemístila do formy vymazané kokosákem a vysypané strouhaným kokosem. Těsta je málo, takže forma musí být menší (asi 20 cm v průměru), jinak to bude placička. Peče se na 180°C zhruba 30 minut.
Hořkou čokoládu jsem rozpustila a vmíchala do ní lžíci kokosáku. To jsem nalila na dort. Po chvilce tuhnutí jsem to celé posypala plátkovým kokosem.
Se zdobením by určitě šlo si vyhrát více, ale mě šlo o nedbalou eleganci. Ba ne, hlavně o to, že pokus o něco sofistikovanějšího by určitě byla ztráta času i nervů, na to bych musela péct častěji než dvakrát ročně. Ovšem pečení je na seznamu věcí, které se chci opravdu naučit a udělat z nich součást našeho běžného života a ne událost. Na stejném seznamu mám třeba zalévání květin a všeobecně pěstování živých organismů (umučím i kaktus a o úrodě čehokoli se mi tak může jedině zdát).
Svíčky na tenhle se jmenovaly „magické“. Říkala jsem si, že výrobce asi používá vzletné označení pro tu spirálku. Omyl. Svíčky byly na půl prskavky. Bylo to hezké. Jaké bylo ale naše překvapení, když jsme se podívali na medovník, který už byl sfouknutý a svíčky hořely znovu! Než se nám je povedlo zhasnout definitivně, tak zbýval asi centimetr délky. Naštěstí nás nikoho nenapadlo svíčky z dortu hned vytáhnout a někam odložit. To by mohlo být o dost zábavnější.

Recept #2: Bezlepkový banánový dort s tvarohem




Suroviny:
  • ¾ hrnku hladké pohankové mouky
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 3 velké banány, čím hnědší, tím lepší
  • 3 lžíce medu
  • vnitřek vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • strouhaný kokos
Poleva a zdobení:
  • tabulka hořké čokolády (60%)
  • lžíce kokosového oleje
  • trocha smetany
  • plátkový kokos
  • čtvrtka strouhaného tvarohu
  • 1 banánová Matylda
  • 1 banán
Postup je shodný jako u předchozího dortu až do zdobení. Smíchala jsem strouhaný tvaroh a Matyldu. Směs jsem namazala na vršek korpusu. Do toho jsem natlačila banány nakrájené na kolečka. Čokoládu jsem rozpustila, přidala kokosák a pak i smetanu. Nalila na banány a opatrně rozetřela. Pak jsem opět nasypala na vrch kokos. Původně jsem chtěla dávat náplň do středu, jenže jsem si omylem vzala větší formu a korpus mi vyšel placatější než jsem původně chtěla a já jsem se ho bála rozkrojit, abych pak nemusela improvizovat něco hodně free typu krtinec. Každopádně chutnalo to skvěle.
Důkaz zde:

Dobrou chut‘!
*Jantar*

PS: Kdyby to někomu přišlo pro jeho děti ještě málo zdravé, tak dort k prvním narozeninám, který je navíc neslazený a bez kakaa, najdete TADY.
Dospělí si ho ale moc neužijí..doporučuju udělat ještě jeden pro ně..recept na můj loňský jahodový je také na odkazu. Jahodový je vlastně alternativa k mému letošnímu banánovému receptu. Když tak na něj koukám, tak asi brzy pojedem na samosběr..
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. Anonymní napsal:

    Ahoj, děkuji za tipy na narozeninové dorty. Naše E. bude také slavit druhé narozeniny. Ty recepty jsou skvělé! Babičky a dědové by asi raději něco šlehačkového nebo marcipánového, ale mně se líbí, když je to opravdu "k narozeninám" dítěte a ne pro krásu nebo jen na pochlubení:-) Díky moc za tipy! Mám ráda Váš blog i Vaše nápady…Holčičky zdravím, jsou krásné:-) a posílám narozeninový pus :-* Anička

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg