Dort k prvním narozeninám

Asi tušíte, že vám nedám kontakt na místní cukrárnu, kde jsem dort koupila, ale že jsem holčičkám upekla dort vlastními silami. Neslazený, bezlepkový, zdravý skrz na skrz. A chutnal jim (čemuž já moc nerozumím). I švagrová ho statečně snědla, ale doslazovala ho agávovým sirupem. Aby dospělí neremcali, že se těšili na dort, tak jsem jim upekla ještě jeden, sladký ale strašně dobrý. O oba recepty se s vámi dneska podělím. 


Dětský dort s ovocem:
  • půl hrnku jáhlů
  • půl hrnku rýže
  • pět lžic pohankové mouky (zhruba)
  • tři velká jablka
  • ovoce na ozdobení (tady dvě broskve)
  • agar agar na 1 litr želatiny

Do čtyř hrnků vody dáme vařit propranou rýži, jakmile začne vřít, tak přidáme oprané jáhly a vaříme doměkka. Téměř všechna voda by se měla vsáknout, směs by měla být kašovitá, nesmí to být „polívka“. 
Necháme chvíli vychladnout a dosypeme pohankovou mouku a promícháme, mělo by vzniknout řidší těsto. Do těsta můžete přidat třeba rozinky, nebo brusinky, aby bylo sladší. Já jsem nic nepřidávala, protože naše děti běžně jedí jáhly i rýži nedochucované.
Těsto nalijeme do formy, ve které je na dně „přicvaknutý“ pečící papír a dáme péct. Pekla jsem na 180 v horkovzdušné troubě asi 20 minut. Korpus je hotový, když se odlepí od krajů formy a nechytá se na špejli, kterou zkusíte píchnout doprostřed. Korpus se pak nechá chladnout na mřížce.
Zatímco se peče dort, dáme si rozvařit jablka bez slupek. Vyplatí se je nakrájet na plátky, bude to rychlejší. Na dno hrnce dáme asi 1 cm vody, zasypeme jablky a vaříme. Je potřeba často míchat. Když jsou jablka dobře rozvařená, tak je scedíme a rozprostřeme na korpus. Vodu si necháme na želatinu. 
Dáme vařit želatinu. Použijeme vodu z jablek a doplníme do litru buď vodou, nebo ovocnou šťávou. Agar agar se jen rozpustí ve vlažné tekutině a přivede k varu. Než se začne vařit, tak ozdobíme dort ovocem. Můžete si zvolit jakékoli čerstvé nebo sušené ovoce. Já jsme se snažila držet zásady, že by malé děti neměly mít více než 4 druhy potravin najednou (Zerzán a Strnadelová, Radost ze zdravých dětí), takže jsem jim dort nakonec ozdobila jen broskvemi. Dort jsem vrátila do formy a jakmile začal agar agar vařit, tak jsem jím dort zalila, nechala chvíli vychladnout a pak dala ztuhnout do lednice. Stačilo asi 15 minut.
A takhle holkám chutnal:

Po prvním ochutnávání..

Dospělácký jahodový dort:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g třtinového cukru
  • 350 g másla
  • 6 vajec
  • 3 lžičky kypřícího prášku (zdravá alternativa fosfátové klasice od Dr.Oetker je prášek z vinného kamene)
  • jahodový džem
  • 800 g smetany ke šlehání
  • 800g jahod
  • trocha máty
Máslo utřeme s cukrem a vejcem dohladka, pak na to prosejeme mouku s kypřícím práškem a  vypracujeme těsto. Připravíme si dortovou formu, do které „cvakneme“ pečící papír a přebytečné okraje utrhneme. Pro ty, kteří si netroufají krájet hotový korpus a není jim líto času a elektřiny (jako já) je možnost nalít do formy 1/3 těsta, pečlivě uhladit do rovna a dát ji péct. Postupně po třetinách upéct celý dort. Ti, kteří si troufají nebo šetří, mohou upéct vše najednou a pak korpus rozříznout na třetiny.
Pekla jsem na 180 netuším jak dlouho, ale určitě přes deset minut. Testovala jsem špejlí a pohledem. Když se mi barva líbila, tak jsem korpus vyndala a dala chladnout na mřížku.
V tuhle chvíli jsem začala nestíhat, takže jsem se vykašlala na focení a pekla. Ale ono není třeba mít fotonávod, protože dort je tak jednoduchý, že se podařil i mě, takže ho zmákne kdokoli. Já jsem totiž dezertový antitalent a jednou jsem dokonce zvládla zkazit i triviální nepečený dort, který se učí děti na ZŠ (recept donesla kamarádky mladší sestra ze školy, takže fakt nekecám) a dopadl „za stálého míchání lijeme do hajzlu“. 
Nicméně, to není tento případ. Zatímco se pečou korpusy, ušleháme šlehačku, aby byla fakticky tuhá. Mísa se musí dát otočit vzhůru nohama a šlehačka musí držet. Zase se to nesmí přehnat, aby se neutlouklo máslo, pak by to bylo hrudkaté. A nakrájíme jahody na plátky. Na vychladlý první korpus namažeme v tenké vrstvě jahodovou marmeládu a na ni napatláme šlehačku. Pracujeme něžně, aby byla šlehačka nadýchaná. Na vrstvu šlehačky dáme vrstvu jahod. Na ni položíme druhý vychladlý korpus a na něj nandáme totéž jako na ten první. A na poslední korpus přijde to samé, akorát tam si dáme trochu záležet, aby to bylo koukatelné. Ozdobíme něčím zeleným, vypadá to profesionálně. Ale máta tomu dodala skvělou vůni a chuť. Mě se k jahodám fantasticky hodí.
PS: Zdobit se dá jen tak halabala jako jsem zdobila já, nebo se dá šlehačkou dort omatlat celý a víc si s tím vyhrát. Já jsem zvolila takový „nedbalý look“. Neměla moc čas se s tím víc dělat a hlavně je to trendy.
A je to, dobrou chuť!

Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. bien napsal:

    Přiznám se bez mučení, lákavěji vypadá ten dospělácký… Ale palec nahoru za to, že holky dostaly zdravou variantu, tomu fandím!

  2. Dobrý recept. Moje dcera Anna byla nadšená.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg