Nakládaný hermelín s jalovcem a medvědím česnekem

Moc často si nakládané hermelíny doma nedopřáváme (ono na tom taky není nic zdravého), ale když byla tuhle akce za půlku, tak jsem neodolala. A zkusila jsem trochu zaexperimentovat s tím, že když se recept povede, tak se o něj s vámi podělím. Hermelíny vydržely v lednici týden (díky embargu na konzumaci). Po povolení byly za jeden a půl dne pryč 🙂 Z toho soudím, že se povedly.


Co je potřeba?


3-4 ks opravdu dobrého hermelínu (podle velikosti sklenice)
1 střední cibule nakrájená na proužky
2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
2 lžíce sušeného medvědího česneku
10 kuliček jalovce
4-6 pokrájených nakládaných rajčat v oleji
kvalitní olivový olej

Hermelín nakrájíte na trojúhelníčky (omlouvám se, pane profesore, vím, že se jedná o válcové výseče trojúhelníkového tvaru, ale takhle to všichni snáze pochopí). Na dno uzavíratelné sklenice nasypete část cibule, česneku, medvědího česneku, jalovce a zalijete olejem z rajčat. Na to naskládáte pár trojúhelníčků hermelínu a pár pokrájených rajčat. Zasypete trochou koření, přilijete olivový olej, pokud je to potřeba. Takhle pokračujete dál tak, aby bylo koření mezi hermelíny rovnoměrně a olej se dostal všude. Když máte hotovo, sklenici uzavřete, pořádně proklepete a dáte na týden do lednice a uvalíte embargo. Po týdnu by měly hermelíny krásně změknout a hlavně natáhnout vůni a chuť koření. Chce to ale otestovat. Pokud jste začínali s hermelínem, který byl veprostřed ještě „tvarohový“, tak to bude chtít chvíli navíc.
V zadní sklenici jsou klasické hermelíny pro případ, že by experiment nevyšel. Aby chudák muž nebyl zklamaný, že jsem mu je slíbila a ono nic.
Klasiku dělám takto:
Hermelíny rozpůlím, na mazlavou stranu půlky nasypu sladkou a pálivou papriku nebo lépe čerstvé chilli (příště chci zkusit uzenou papriku), namažu prolisovaný česnek, naskládám cibuli na jemné kroužky a přimáčknu druhou půlkou. Pořádně, aby se to nerozjelo. Někdy si pomáhám propíchnutím párátkem. Hermelíny naskládám do sklenice, zasypu asi 10 kuličkami pepře, přidám pár bobkových listů, nastrkám tam tři čtyři chilli papričky a zbytek cibule a zaliju slunečnicovým olejem. Zavřu a protřepu.
Dobrou chuť!
*Jantar*
Máte také nějaký svůj recept?


Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. Anonymní napsal:

    My taky nakládáme hermelín s jalovcem a medvědím česnekem, už celé roky, tak to jako autorskou novinku nevidím, ale určitě to někoho inspiruje a pochutná si. 🙂

  2. Jantar Dandová napsal:

    Vida 🙂 nikde jsem podobný recept neobjevila 🙂 tak to bývá..ani Kolumbus neobjevil Ameriku 🙂

  3. Anonymní napsal:

    Tuším, že na blogu yummyummy je podobný recept. 🙂

  4. Jeliza Rose napsal:

    Ááách jo 🙂 Některé komentáře mi přijdou hodně zvláštní. Kdyby takhle lidi komentovali například recepty cheesecaků, kterých je plný internet, tak to nevím teda 😀
    Abych řekla pravdu, tak jsem nikdy recept na nakládaný hermelín ani nevyhledávala, ale děláme si ho prostě podle chuti… Jenže medvědí česnek s jalovcem zní fakt fantasticky, další várka je jasná!

  5. Anonymní napsal:

    Myslíš asi moje komentáře? A co je na nich zlého? Jantar píše, že to vymyslela a že nikde nic podobného nenašla, já píšu, že takovou kombinaci znám a že je skvělá. Co je na tom špatného? Urazila jsem tím někoho, ubližuje mu to, snižuje to jeho hodnotu?

  6. Anonymní napsal:

    U cheesecakeů nikdo nepíše, že ho vymyslel a Jantar je dost inteligentní na to, aby si to nebrala osobně jako útok, takže opravdu nechápu některé komentáře…

  7. Anonymní napsal:

    Blog od Jantar jsem objevila nedávno, uvařila jsem si kafe četla, pak jsem uvařila druhé, třetí…a četla dál až do konce….skvělý blog…inspirativní, nápaditý, odpočinkový…jen poslední dobou mám počit, že ji chce někdo na něčem nachytat…že to ,co napíše bylo vymyšleno, napsáno atd,ale na spoustě blozích se prezentuje to, co již bylo vymyšleno, jen je to psáno vlastním stylem…Jantar je svá a dělá to dobře…ráda se k ní vracím….

  8. Jeliza Rose napsal:

    Nejsem opravdu člověk co by se vyžíval ve výměně názorů po internetu 😉
    Takže nou koment, svý už jsem řekla.

  9. Jantar Dandová napsal:

    Jak píšu výš, ani Kolumbus neobjevil Ameriku..tenhle blog je o tom, co já doma vytvářím pro svou rodinu, píšu výhradně o tom, co jsem sama vyzkoušela a pochopitelně píšu o tom, jak jsem to udělala. Cílem je předávat mé zkušenosti dál, inspirovat. To se mi, myslím, daří. Jsem ten typ, který si na řešení rád přichází sám. Nezkoumám, jestli jsem první nebo desátá, kdo něco podobného vymyslel. Nehodlám si totiž nic patentovat, tak by to byla dost zbytečná ztráta času. V podtitulku není "blog geniální vynálezkyně a objevitelky". Ale mám pocit, že si to tam pár lidí dosazuje, nebo možná má pocit, že by každý měl psát jen o tom, co naprosto prokazatelně nikdo před ním nikdy neudělal nebo nenapsal. To by ovšem polovina novinářů neměla co do pusy 🙂

    Komentář se mě mimochodem vůbec nedotkl, naopak mě potěšilo, že to evidentně léta chutná i někomu jinému 🙂

    Jenom vás prosím, nehádejte se mi tu 🙂 Pokud to uznám za nutné, tak se bránit dokážu sama 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg