Párty občerstvení (nejen) na první narozeniny

Času mají maminky ročních dětí většinou opravdu málo. Obzvlášť vaření a pečení začíná být obtížné, když děti v kuchyni visí mamince na nohách. Ale první narozeniny jsou veliká událost a každá z nás chce hosty uctít něčím dobrým a doma dělaným. Vyřešila jsem to třemi jednoduchými recepty, které vypadají, jako bych nad nimi strávila hodiny práce, chutnají skvěle, ale přitom jsou záležitostí několika minut. A hlavně se při jejich přípravě nemusí stát v kuchyni. Většina se jen zamíchá, připraví a pak se dělá „sama“.

Závin se špenátem a nivou
  • chlazené listové těsto (vyválené)
  • listový špenát (může být i mražený)
  • 150 g nivy
  • čili paprička
  • cibule
  • dva stroužky 
  • olej
  • vejce
Nejprve si připravíme špenát. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nadrobno nakrájený česnek a  po chvíli na to hodíme špenát, který necháme podusit. Mezitím si nastrouháme nivu a nakrájíme čili najemno (bez semínek). Když je špenát podušený, tak vypneme sporák a přimícháme do něj část nivy a čili. Zbytek nivy přijde na posypání.
Na rozválené listové těsto doprostřed navršíme vychladlou směs. Vlastní listové těsto nedělám, to je pro mě vyšší dívčí, na kterou zatím nemám energii. Používám téměř vždy už rozválené chlazené listové těsto (mám ráda to z Lidlu). Mražené zapomínám dát včas rozmrazit, a s chlazeným, které není rozválené je zbytečně moc práce.

Pak uděláme závin – okraje těsta navlhčuji vodou, aby se dobře slepily. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nivou.

Pečeme do zezlátnutí v troubě rozpálené zhruba na 200 stupňů. Tenhle recept má všude velký úspěch.

Balkánský koláč banitsa

  • listové těsto
  • 300g balkánského sýra
  • stroužek česneku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl pepř
  • pár cherry rajčátek

V misce smícháme strouhaný balkán, prolisovaný stroužek česneku, dvě vejce a dvě lžíce bílého jogurtu. rozválené listové těsto podélně rozřízneme na tři dlouhé obdélníky. Do jejich středu dáme sýrovou náplň. Okraje těsta potřeme vodou, aby lépe držely a pláty těsta srolujeme do dlouhého válce a uzavřeme, aby náplň nevytekla. Do kulaté zapékací mísy stočíme rolády do tvaru šneka. Pokud nemáte zapékací mísu s nepřilnavým povrchem, tak ji buď vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Šneka pomašlujeme (to je výborné slovo) rozšlehaným vejcem a vyskládáme na něj nakrájená rajčátka. Na několika místech propícháme povrch vidličkou.

Pečeme na 200°C asi 30 minut.

Pizzinky

To je tak jednoduchý recept, že ho zvládnou i děti.
  • listové těsto
  • čedar (nebo jiný DOBRÝ sýr)
  • šunka
  • rajčatový protlak
  • oregáno

Na rozválené listové těsto namažeme vrstvičku rajčatového protlaku. Na jednom dlouhém kraji necháme asi 2 cm nenamazané. Posypeme oregánem. Po celém těstě poklademe šunku (opět vynecháme ten okraj). A na šunku nastrouháme čedar. Čím víc, tím líp. Celé těsto zarolujeme do rolády tak, aby nepotřený okraj vycházel ven. Jím pak celou roládu slepíme. Dáme na hodinku do lednice (lépe se to pak krájí). Nakrájíme na tenká kolečka, která vyskládáme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova na 200 asi půl hodiny.
Zelenina s dipem

zelenina (mrkev, salátová okurka, paprika, ..)
Dip číslo jedna:
bílý jogurt
na jemno nastrouhaný balkánský sýr
nějaké čerstvé bylinky
(to je vlastně zbytek z balkánského koláče)
pepř
Zeleninu nakrájíme na špalíčky. Smícháme ingredience na dipy. Do dipů si pak máčíme zeleninu. Tady je výhoda jasná – zeleninu mohou bez obav konzumovat i děti vašich přátel, sourozenců nebo vaše.
Když budete dělat tyhle recepty, tak se dají dohromady poskládat tak, že v kuchyni strávíte minimum času, ale intenzivně. Tedy budete dělat všechny tři najednou a práci si rozdělíte tak, abyste jeden recept připravovali zatímco se peče další. Ideální je začít cibulkou a špenátem a nastrouhat si nivu a nakrájet papričky. Zatímco se bude směs dusit, budete připravovat roládu na pizzinky. Až bude špenát udušený, tak vypnete plamen a přimícháte nivu a papričky a necháte chladnout. Dokončíte roládu a dáte ji do lednice. Umícháte směs na balkánský koláč a zároveň dip na zeleninu. Dip pak uklidíte do lednice. Zapnete troubu a z vychladlé špenátové směsi připravíte závin, posypete zbytkem nivy, dáte péct. Během dvaceti minut dokončíte balkánský koláč a vyměníte ho za závin v troubě. Roládu na pizzinky nakrájíte a v troubě vyměníte za balkánský koláč. Pizzinky vyjdou na dva až tři plechy podle toho, jak tenká kolečka jste dělali. Máte-li víc plechů a ventilátor v troubě, tak můžete péct oba plechy pizzinek najednou. Zatímco se pečou pizzinky, nakrájíte zeleninu. Pokud  je pečete na dvakrát, tak během druhého plechu stihnete i uklidit kuchyň 🙂 Maximálně dvě hodiny času a opravdu svižné a soustředěné práce. 
Nebo můžete vše připravovat postupně během několika dní. Uleželé pizzinky jsou ještě lepší. To stejné platí o závinu. Jenom musíte mít doma mužského s pevnou vůlí nebo fakt dobrou schovku!
Dobrou chuť!

Jaké jsou vaše osvědčené párty chuťovky?
*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. H. napsal:

    Recepty jsou fajn, ale avdí mi použití listového těsta ve všech. Kupované listové těsto nemám ráda, je cítit nějakým divným tukem, který tam dávají. Proto preferuji těsto kynuté (necrcám se s kváskem, vše naházím do mísy a vypracuji ručním šlehačem s hnětacími háky – práce na cca 7 minut včetně přípravy surovin a po dobu kynutí můžu dělat něco jiného – třeba si hrát s dětmi) anebo jogurtové (150 g jogurtu, 250 g hladké mouky, 80 g másla špetka soli do sladkého nebo lžička soli do slaného). Je to o cosi delší než práce s kupovaným těstem (nota bene rozváleným), ale vím, co v tom je.

  2. Jantar Dandová napsal:

    Díky za tipy na těsta. Hnětač odešel do křemíkového nebe a nový je už drahnou dobu na wishlistu (slyšíš, Ježíšku?). Mít ho, tak jsem také připravovala těsta doma.

  3. H. napsal:

    OK, beru to jako omluvu 😀
    To jogurtové těsto dělám v ruce (nejdřív míchám vařečkou a pak pro lepší propracování opravdu rukou) a taky je to rychlovka (taky mám dvojčata, už dvouletá, tak dělám rychlé věci).
    Teď jsem narazila na toto video (mám ráda Margit Slimákovou) a taky tam má recept na závinové těsto, které vypadá dobře: https://www.youtube.com/watch?v=TRNBuqRltLY

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg