Vaření pro miminka a maminky: Červená čočka a losos

Luštěniny jsou neprávem hrozně moc opomíjené. Přitom se jedná o důležitý zdroj bílkovin, který je navíc velmi chutný. U nás doma jsme je donedávna také ignorovali. Revoluce přišla, když jsem si jednou ze zvědavost v restauraci dala candáta s černou čočkou a redukcí z červeného vína a balsamika a bylo to naprosto skvělé. Od té doby máme rybu s luštěninou na talíři poměrně často. 


Na dvě porce budete potřebovat:
  • 2 steaky nejlépe s kůží
  • 150 g červené čočky + pro mrně
  • 2 mrkve
  • řapíkatý celer – dva řapíky
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • balsamiko (v nouzi i klasický ocet)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • mořskou řasu kombu
  • olivový olej

Nejprve si připravíme rybu. Osolíme ji a opepříme. Necháme ležet v chladu. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Pak si dáme vařit vodu na čočku spolu s kouskem mořské řasy. Z ní se do stravy dostane spousta důležitých minerálů a stopových prvků, navíc pomáhá trávení. Nakrájenou zeleninu osmažíme do měkka na trošce olivového oleje a vedle dáme vařit čočku. Červená čočka potřebuje asi 10-15 minut a hrozně snadno se rozvaří, takže pozor na ni. Vodu na čočku nesolíme, ani nepřidáváme žádné koření.
Když je zelenina i čočka hotová, tak odebereme trochu pro ratolesti. Luštěniny se mohou podávat zhruba od roka a zelenina upravená na oleji asi od devíti měsíců. Moje holky už to „zpracují“ i nemixované. Sice do toho jdou rukama a je to pak všude (gauč, podlaha, vlasy jejich i moje,..), ale baví je to. Ostatním dětem je možné všechno propasírovat nebo rozmixovat a doplnit trochou vody od čočky, aby byl pokrm kašovitější.
Dospělákům k čočce dáme ještě na chvíli pytlíček s kořením a k zelenině cákneme asi půl lžíce balsamika. Zatímco se dovařuje čočka, tak opečeme lososa z obou stran do zlata a křupava. Chce to opravdu jen pár minut. Když se to přežene, tak se losos vysuší a bude se rozpadat. Smícháme zeleninu a čočku a v případě potřeby dosolíme a dochutíme. 
Pak zbývá jen uklidit tu spoušť. Když jsme spolu s manželem začali žít, tak jsem vymyslela geniální pravidlo, které mi on tehdy neprozíravě odkýval. Pravidlo zní: „Kdo vaří, nemyje.“ Funguje už celých deset let a k nápadu si gratuluji čím dál víc.
Jaké recepty s luštěninami milujete vy?
PS: Do receptu se klidně dá použít i černá nebo zelená čočka. Někdy do něj přihodím i rajče, ale ta dětem ještě nedáváme.
*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. Hraboška napsal:

    Jo, červenou čočku moje holky milují. Četla jsem, že červená čočka se může dát už dřív, takže malé jsem ji dala poprvé někdy mezi 8. a 9. měsícem. A měla úspěch :-). Ostatní luštěniny později, třeba fazole adzuki jsou taky výborné a málo nadýmavé. Moje oblíbená kombinace, zvlášť když nestíhám a doma moc surovin není, je bulgur + červená čočka + mrkev, sobě a starší dceři ještě dochucuju troškou tahini, umeocta a shoyu.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg