Vaření pro miminka a maminky: Červená řepa a rizoto z červené řepy

Další zelenina, kterou lze podávat již malým dětem je červená řepa. Rizoto z červené řepy se připravuje přímo z hotového dětského příkrmu. Jednodušší už to být nemůže. Nečekejte „české“ rizoto. Tohle je krémová paráda.

Co je potřeba na dvě porce:

  • 200g červené řepy + na příkrm
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 50 ml suchého červeného
  • půl lžičky medu
  • půl lžíce balzamika
  • 1 šalotka
  • 160 g rýře Arborio nebo jiné rizotové
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 40 g másla
  • 40 g parmezánu nastrouhaného
  • sůl, pepř
  • 80 g gorgonzoly (nebo jiného modrého plísňového)
Pečlivě omytou červenou řepu dáme se slupkou na pařáček a na páře vaříme asi 45 minut. Zatímco se vaří řepa, tak si svaříme červené víno na 2/3 objemu a do ještě teplého přidáme balzamiko a med. Víno můžeme klidně nechat vystydnout.
Hotovou řepu oloupeme (doporučuji použít rukavice, řepa „lehce“ barví) a všechnu rozmixujeme. Zhruba 200g pyré necháme pro nás. Příkrm je hotový. Můžeme krmit a naše předpřipravené suroviny nechat na plotně.
Na svou porci nakrájíme šalotku a v hluboké a široké pánvi ji opečeme na olivovém oleji dosklovata a přidáme prolisovaný česnek. Po chvilce vsypeme rýži a necháme ji také zeslovatět. Vmícháme pyré z řepy a červené víno a necháme úplně odvařit. Zalijeme částí vývaru tak, aby byla rýže těsně potopená a po naběračkách doléváme, dokud nebude rýže hotová (na skus) a rizoto nebude mít krémovou konzistenci. Nikdy jsem to nestopovala, ale trvá maximálně půl hodiny.
Pánev sundáme z plotny a přimícháme máslo a parmezán. Dochutíme pepřem a solí. Podáváme posypané rozmarýnem a gorgonzolou.
U rizota platí, že na čím větší ploše se dělá, tím víc se musí hlídat, ale bude chuťově plnější. Takže když člověk nemůže stát u plotny, dá se připravovat i v hrnci a voda se nebude odpařovat tak rychle a nemusíme k němu pořád běhat.

Dobrou chuť!

*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg