Vaření pro miminka a maminky: Jáhly a plněné papriky

Jáhly jsou ideální první obilnina, kterou miminka mohou jíst. Neobsahují lepek a jsou výborně stravitelné a navíc chutné. My (dospělí) jsme si je začali vařit v podstatě až když jsme je začali dávat holčičkám a moc jsme si je oblíbili. Receptů, ve kterých hrají hlavní roli, budu určitě publikovat víc. Kromě super jednoduchého receptu na plněné papriky si dneska můžete přečíst jak uchovat řezané bylinky v lednici a jak pejsek a kočička dělali domácí těstoviny.

 Na dvě porce budete potřebovat:

  • 100 g jáhel + pro děti
  • 1 cibule
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2-4 papriky podle toho, jak jsou velké
  • 200 g strouhaného čedaru
  • nějaké zelené bylinky
  • olej na smažení

Jáhly spaříme pod horkou vodou a scedíme. Cibuli nakrájenou na drobné kostičky osmahneme na oleji. Jáhly dáme vařit do zeleninového vývaru (neslaného) asi na 15 minut. Nelekejte se, téměř všechen se vsákne a možná bude potřeba dolít trochu vody. Pak odebereme porce pro nás. Dětskou část jáhel buď necháme rozvařit na kaši a dáme je dětem jen samotné, nebo můžeme přidat část cibule (asi od 9 měsíců). Úprava záleží na věku dítěte a na tom, jestli už snese „kousky“ (čti nebude vyplivovat).
Omyté papriky zbavíme jader a rozkrojíme na polovinu podélně. Jáhly smícháme s bylinkami, cibulkou a sýrem. Směsí naplníme papriky a zapékáme v troubě pod grilem na 200°C. 
A je to!
Papriky jsou dobré jako hlavní chod s pečivem nebo čerstvou zeleninou nebo jako příloha ke (grilovanému) masu. Do směsi se v podstatě dá přidat cokoli, co dům dal. Je to takový ideální recept ala popelnice.
Skladování bylinek:
Do receptu jsou samozřejmě nejlepší čerstvé bylinky, kterých je teď v létě všude spousta. Kromě našeho bytu bez balkónu a vhodného okna (o svých pěstitelských schopnostech mlčím, umučila jsem i kaktus). Přesto nechci používat ty, které mám zamražené, když si můžu dopřát voňavou nádheru, kterou mi vozí paní Erlebachová a její Zelené bedýnky. Ne vždycky mám v ten den, kdy mi zelenina přijede, možnost bylinky okamžitě zpracovat. Tak jsem zkoušela, jak je udržet co nejdéle čerstvé a osvědčil se mi následující postup.
Bylinky dám do sklenky s vodou tak, aby byly všechny stonky potopené.
Trochu je vodou i pokropím a pak je zakryju igeliťákem.
Takhle zaopatřené vydrží v lednici i týden.

Domácí těstoviny ála pejsek a kočička:
Z těchto konkrétních květinek jsem chtěla vyrobit domácí těstoviny, protože jsem si konečně pořídila strojek. Však jsem to viděla v televizi. V show Gordona Ramseyho to zvládaly i malé děti, které tvrdily, že to dělají prvně a neměly k ruce internet a chytré kuchařky, tak co bych to nedala já.
Cha cha. Vzhůru do toho, je teprve osm večer, za deset patnáct minut mám těsto, nechám hoďku odpočinout, udělám krásné nudle v geniálním strojku a v půl desáté nejpozději máme ultimátní večeři na stole! Ve fázi sekání bylinek v mixéru, kdy voněla celá kuchyně, jsem si připadala jako největší borec. Manžel už začínal slintat. 
První potíž nastala ve chvíli, kdy jsem si udělala moc malý důlek v mouce a vajíčko mi naprosto neelegantně vyjelo na linku.

Takový drobný nezdar mě přece nerozhází, nahrnula jsem ho zpátky, přisypala bylinkami a hnětla a hnětla. „Ták, mazlíku, a šup do lednice, pěkně si odpočiň, já tě pak ještě trochu pomasíruju stroječkem..“
Uspali jsme děti a já se jala pokračovat. Hm, ten stroječek není tak intuitivní, jak jsem čekala. Nevadí, najdu návod, tam to všechno bude. A bylo. Podle návodu jsem si rozdělila těsto, šoupla zbytek zpátky do chladu a v očekávání krásné placky jako z reklamy na Itálii jsem točila kličkou. Jenže lezl nějaký hnusný smotanec, který byl místy potrhaný a vlbec nevypadal, jak jsem si ho představovala. Strojek jsem celý zapatlala těstem. Takže vyčistit a tentokrát znovu a lépe. Do těsta jsem přidala trochu hrubé mouky, nelepilo ani náznakem, tak šup a točit. Zase stejný výsledek. To už manžel psychicky nezvládá a jde kibicovat. Zkoušíme různě posypávat těsto moukou, bez efektu. Nakonec přisypávám další a další mouku a smiřuju se s tím, že nejsem talent od přírody jako ty děti. Už to vypadá nadějně, tak strkám vyválené těsto do nudlovače..a..zaprasím i nudlovač, ven leze něco, co by při troše dobré vůle mohlo sloužit jako drobení do polívky. Takže pro tento den mažu muži i sobě rohlík a vzdávám. Těsto vracím do lednice a doufám, že se přes noc umoudří. 
Neumoudřilo se. Ale už jsme na to s manželem od začátku dva a jsme plní optimismu (a hladoví). Takže se shodujeme, že nám nebudou vadit rustikálně nedokonalé nudle a krájíme je ručně. Ani to nám nejde úplně dobře, ale v podstatě stále sypeme na těsto mouku a stále hněteme a hněteme, až si najednou všímám, že je úplně jiné, lepší, hezčí a zkouším ho znovu projet nudlovačem..a…ano, ono to funguje!
Po dvou dnech lopotné dřiny se nám povedlo vytvořit domácí nudle, které ovšem nebudu nikdy schopna zreprodukovat, protože nemám ponětí, kolik jaké mouky tam nakonec skončilo.
Takže jsem honem umíchala jednoduchou omáčku ze smetany, parmezánu, jarní cibulky a už asi ničeho jiného a voilá:
Byly výtečné..nejlepší, jaké jsem kdy měla.
Ale dost té skromnosti. Zajímá mě, jestli si děláte domácí těstoviny a jestli máte nějaký zaručený a osvědčený recept, který bych mohla příště zkusit a nestálo by mě to dva kýble nervů.
*Jantar*


Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg