Vaření pro miminka i maminky: Brokolice a brokolicový krém se zakysanou smetanou

Další z opravdu rychlých, jednoduchých a přitom velice chutných jídel je brokolicový krém se zakysanou smetanou. Může se ho udělat víc najednou, takže je rovnou připravené jídlo na další den.  Holčičky brokolici milují, ona je totiž moc baví. Často ji dostávají jen samotnou (i celé růžičky – v tom je právě ta zábava), někdy ji rozmixuji a přidám další zeleninu a moc rády ji mají s obilnou kaší.

Co je potřeba na 3-4 porce:
  • 1 brokolice
  • 1 střední cibule
  • 50g másla
  • troška olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 vejce natvrdo
  • sůl
  • pepř
  • řasa Kombu
Brokolici nakrájíme na růžičky. Nejjednodušší je ji na prkénku otočit „vzhůru nohama“, držet za košťál a krátkým nožíkem odřezávat jednu růžičku po druhé. Do studené vody dáme malý kousek řasy Kombu (nasákne hodně vody, takže se zvětší cca 4x) a přivedeme vodu k varu.
Do vroucí vody vložíme nakrájenou brokolici a vaříme cca 8 minut (do poloměkka). Pak brokolici vyjmeme, vývar si uložíme na později. Používám ho na vaření další zeleniny, kterou budu ten den dětem servírovat, nebo třeba na přípravu kaše. Je škoda vylít vyvařené živiny.
Část brokolice dáme dětem – mohou ji dostat pouze rozmixovanou s troškou másla, nebo s jinou zeleninou. Ráda z horkého vývaru z brokolice připravuji obilnou kaši. Používám instantní kaše Nominal (rýžovou, jáhlovou), kukuřično jáhlovou kaši CountryLife nebo čistě kukuřičnou kaši Mišutka. Zatím nevařím pšeničnou krupici ani pohanku a neplánuji to dřív než bude holčičkám jeden rok. Kaši jen zaliji vroucím vývarem, promíchám a nechám odstát, přidám rozmixovanou brokolici a dětský oběd je hotový. Když chci mít klid na vaření a své jídlo, tak klidně dám dětem růžičky brokolice na zem do mističky a nechám je, ať se nakrmí samy. Pak je většinou musím převléknout a musím i vytřít, ale za tu legraci a trénink jemné motoriky mi to stojí 🙂
V hrnci rozehřejeme máslo a olej a krátce na něm opečeme pokrájenou cibulku. Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu, pak přidáme brokolici. Je možné polévku udělat i z vody, ve které se vařila brokolice, ale já mám raději vývar z více druhů zeleniny, který dodá polévce plnější chuť. Vše rozmixujeme. Přidáme smetanu na šlehání, osolíme, opepříme a vypneme.
Podáváme se lžící studené zakysané smetany a dvěma čtvrtkami vejce natvrdo.
Voňavá varianta: polévka s bylinkovými krutony (bílý chléb opečený v oleji s bylinkami – česnek, petržel, pažitka, …)
Netradiční varianta: místo zakysané smetany se na závěr dá čerstvý kozí sýr a pažitka
Jarní varianta: místo vejce natvrdo dát doprostřed pošírované vejce a zasypat ředkvičkami na tenké plátky
Chlapská varianta: samozřejmě opečená slanina (nejlépe místo úplně všeho ostatního)
Dobrou chuť!

*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg