Vaření pro miminka i maminky: Dýně a dýňová polévka

Hned od začátku dětem dělám výhradně domácí příkrmy. Nakonec jsem došla k tomu, že chci navíc připravovat všechna jídla čerstvá. To je poměrně časově náročné, takže jsem začala vařit jejich i své obědy zároveň. Vychází ze stejného surovinového základu a mají stejný začátek přípravy. Své jídlo dodělávám po tom, co nakrmím děti, nebo se dodělává samo v průběhu krmení. Protože se díky tomuhle systému i já konečně dobře najím (která matka s malými dětmi to může říct), tak jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o své recepty. Na začátek jsem vybrala dýni, která je vhodná jako úplně první příkrm pro miminko a dýňovou polévku, která je prakticky bez další práce.

Měla bych úvodem zmínit, že při přípravě příkrmů vycházím především z knihy Radost ze zdravých dětí od V. Strnadelové a J. Zerzána. Dýni jsem zařadila jako první příkrm, ale o tom se v knize nedočtete (tehdy jsem ji ještě neměla 😉 ). Při zavádění příkrmů jsem se snažila především respektovat své děti a první jsem jim nabídla zhruba v šesti měsících, kdy je začal zajímat můj talíř. Mám za to, že děti si dokáží říct, že už potřebují něco navíc a myslím, že předčasným podáváním příkrmů bych jim i sobě jen komplikovala život. Začínala jsem „obědem“. To neznamená, že bych dětem dávala příkrm v poledne, ale že jsem ho zařazovala jako třetí denní jídlo (zhruba mezi dvanáctou a druhou hodinou).
Můžete použít jakoukoli dýni, samozřejmě mimo té okrasné a špagetová asi také nebude ideální. Já jsem používala Hokkaido. K přípravě se může hodit zeleninový vývar, ale vařit se dá i ve vodě s přidanou mořskou řasou.
Zeleninovým vývarem v žádném případě nemyslím kupovaný bujón. Snadno si ho doma uděláte z jakýchkoli zdravých a čistých odřezků zeleniny, které vám zbyly při vaření. Zvykla jsem si je postupně ukládat do jednoho pytlíčku do mrazáku. Můžete použít zelené části pórku, košťály květáku, brokolice, konce mrkví, petržele klidně i s natí..

Když mám odřezků dost (na příkrm stačí i plná hrst, na 2l polévku tak 400g), tak je ponořím do studené vody spolu s řasou wakame nebo kombu a pomalu přivedu k varu a vařím zhruba 45-60 minut. Většinou ho použiji ihned. Vývar v lednici vydrží zhruba 3 dny, ale můžete ho i zamrazit. Před zmražením je fajn ho zredukovat (česky vyvařit) alespoň na polovinu původního objemu (úspora místa). Vývar pak přeliji do tvořítek na led, nechám zmrznout a přesypu do sáčku, na který si napíšu datum a o kolik je zredukovaný. Díky tomu vím, jak moc ho mohu naředit vodou při vaření, aby neztratil chuť. 
Ale zpět..

Co je potřeba:
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • opravdový česnek – asi dva stroužky
  • smetana ke šlehání (100 ml)
  • zeleninový vývar (0,5 l)
  • sůl
  • pepř

Dýni nakrájenou na kousky vložíme do vařící tekutiny (vývaru nebo vody s mořskou řasou) a vaříme maximálně patnáct minut. Vyjmeme část, kterou bude jíst naše robátko a přilijeme k ní trochu vývaru z dýně. Rozmixujeme dýni v hrnci i tu odebranou. Zelenina na příkrm by neměla být úplně rozmixovaná do hladka, menší porce je možné jen rozmačkat vidličkou nebo lisem na česnek. Příkrm je hotový. Odteď kdykoli můžeme krmit, polévku buď doděláme pak, nebo si hotovou znovu ohřejeme.

Do polévky přidáme utřený česnek, osolíme ji a opepříme. Dolijeme smetanu ke šlehání a necháme znovu dojít těsně k varu. K podávání můžeme přidat lžíci studené zakysané smetany a krutony. Bezvadný je i dýňový olej a opražená dýňová semínka. Kdo má rád ostřejší, může polévku posypat třeba chilli..
Pokud máte už starší miminko (9 měsíců), můžete začít se základem z cibulky, kterou necháte zesklovatět na kvalitním oleji nebo přepuštěném másle a následně ji vaříte spolu s dýní. Podle Zerzána a Strnadelové jsou tuky, které jsou dodané do jídla nakonec pro děti těžko stavitelné a je lepší je zařadit do přípravy jídla, než přidávat nakonec.

Dobrou chuť!

*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. Sehnala jsem si na příkrmy deset kilo hokkaido, dítě sní lžičku příkrmu, my dva další dny jíme polévku, ještě že je tak dobrá!

  2. Jantar Dandová napsal:

    Já jsem to zase hrubě podcenila, čekala jsem pár lžiček a ony mají jednu dýni na tři až čtyři porce 😀

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg