Vaření pro miminka i maminky: Jáhlové knedlíky a vegesvíčková

Už před nějakým časem mi přišlo, že by děti mohly ocenit něco sofistikovanějšího než klasické kašovité či rizotovité obilovinovoluštěninovozeleninové kejdy, které jim servíruji. Neocenily. Zkoušela jsem různé placky, palačinky, krájené, v tyčinkách, v kuse..nakonec jsem to vždycky musela stejně rozmačkat. První úspěch s jídlem, které připomíná dospělácké, zaznamenala babička, když jim udělala jáhlové knedlíky. Tak jsem je zařadila taky.




Postup se jako vždycky dá „přerušit“ dřív, čímž vám vznikne jídlo pro mladší dítě. Toto je vhodné až pro děti, které zvládnou kousat. Jídlo je rychlé, zdravé, bezlepkové a levné.

Co je potřeba na dvě porce?

  • jáhly
  • rýžová mouka (kukuřičká, jáhová, prostě bezlepková)
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • (kus řasy Kombu)
  • olej

Nejprve propláchněte jáhly horkou vodou (aspoň dvakrát), jinak budou hořké. Pak je uvařte v zhruba dvojnásobném množství neosolené vody. Vůbec není naškodu to s tím vařením přehnat a rozvařit je. Pokud máte dítě, které ještě nekouše, tak mu můžete dát stranou porci uvařených jáhel, sobě zbytek dosolit a ještě je trochu rozvařit a z toho pak udělat knedlíky. Množství jáhel neuvádím, ono totiž vůbec nevadí, když se jich udělá omylem (nebo úmyslně) víc. Je to obilovina, takže vydrží skladovaná dlouho a dá se pak přihodit ke spoustě dalších věcí (večerní/ranní kaše, jiné obiloviny v dalším jídle, těsto na buchtu, …). Zrovna tak můžete na knedlíky použít zbytek jáhel od předchozího jídla.

Zatímco se vaří jáhly, tak si nastrouhejte mrkev, celer i petržel a nakrájejte cibulku. Lehce vše osmahněte na trošce oleje. To je důležité kvůli vitamínům, které potřebují tuk pro vstřebávání.

Zalijte troškou vroucí vody, přidejte řasu a nechte pod pokličkou dusit. Řasa není důležitá kvůli chuti, ale kvůli minerálům. Zvykla jsem si ji házet ke všemu, co se vaří ve vodě (těstoviny, brambory, polévky,..).

K rozvařeným a skoro vystydlým jáhlům přisypte malé množství mouky a dobře ji propracujte. Těsto by mělo mírně lepit a mělo by být docela pevné. Z těch rozvařených jáhel to občas drží i bez mouky, ale pak by se to ve vodě rozpadlo. Když děláte sobě i dítěti knedlíky a vy nemáte rádi nesolené, tak můžete oddělit část jáhel a uválet dětské knedlíky a druhou část jáhel dosolit a přidat k ní něco, co je odliší. Třeba dohněda osmaženou cibulku. Vyválejte knedlíky tak 2 cm v průměru.

Ty pak vhoďte do divoce vroucí vody a čekejte, dokud nevyplavou. Klidně je tam nechte i o chvíli déle. Nemají tendenci se rozvařit a rozpadnout.

Než vyplavou, tak si rozmixujte podušenou zeleninu (chvála tyčovým mixérům rovnou do hrnce). Kdyby to bylo moc řídké, tak přidejte nějaký škrob (rýžový, kukuřičný, bramborový).

A servírujte sobě s knedlíky (typickými maminčinými vídeňskými..) a dítěti je pokrájejte na malé kousky.

Dobrou chuť!

*Jantar*
Jestli se vám článek líbil, sdílejte ho dál! Budeme rádi!
Jantar Dandova
Maminka dvojčat, co se učí za pochodu a ráda se o ten proces dělí s ostatními. Snaží se o ekologický přístup k okolí, zdravý životní styl a celkově návrat k přírodě. Sem tam něco tvoří. Někdy se jí to daří, někdy ne. Na začátku roku 2015 založila blog Back on Trees a o svých pokusech píše veřejně. Pracuje jako lektorka nošení dětí a látková poradkyně, má vzdělání v oblasti psychomotorického vývoje kojenců.
Komentáře
  1. Hraboška napsal:

    Podobné knedlíčky dělávám ve verzi jáhlovorýžové – uvařím společně jáhly a rýži, nechám trošku zchladnout a rovnou uplácám knedlíčky, které už nevařím a hned servíruju :-). Výborné jsou třeba i se špenátem nebo nasladko s rozmačkanými jahodami :-).

  2. Aw_MP napsal:

    Díky za tip. Jáhelné knedlíky chutnaly.

  3. Jantar Dandová napsal:

    bezva! to mám radost!

  4. Jantar Dandová napsal:

    Díky za tipy! Rychlejší přípravu jedině uvítám!

  5. Dáváte dětem i maso? 🙂

  6. Jantar Dandová napsal:

    Ano, ale rozhodně ne denně 🙂 Asi se ptáte proto, že v mých receptech tady maso moc není, to je proto, že s masem si dokáže poradit kde kdo, ale v rámci bezmasých receptů s velkým poměrem zeleniny hodně lidí tápe 🙂

  7. Anonymní napsal:

    Dobry den,mate skvele recepty,musim brzo nejake vyzkouset ☺ pro toho naseho jedlika. Chci se Vas zeptat na tu rasu kombu,jak dlouho ji varite v jidle pro deti a jaky kus? Pak ji vyhazujete? Mam rocni dite a rasu jsem ted koupila,ale moc si s ni nevim rady. Dekuji Verca

  8. Jantar Dandová napsal:

    To vůbec neumím odhadnout, jak dlouho ji vařím 🙂 Prostě ji hodím do studené vody a je tam až do dodělání jídla. Pak ji většinou pokrájím (do polívky) nebo umixuji (do omáčky) a zůstane součástí pokrmu. Když by se mi tam esteticky nehodila (třeba do světlé omáčky), tak ji vyhazuji 🙂

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Vítejte a bavte se!
    Smějte se, inspirujte se, pojďte si povídat v komentářích, chlubit se svými výrobky na Facebooku, žijte s námi a určitě nám dejte vědět, jak se vám tady líbí!
  • Co se děje u nás doma?
    Something is wrong.
    Instagram token error.
  • Vaše nejoblíbenější příspěvky
  • Co nám píší čtenáři?
  • Celá naše historie
    • 2018 (1)
    • 2017 (13)
    • 2016 (27)
    • 2015 (102)
  • Kde nás můžete vidět?
    300x250.jpg